Spel is niet zomaar iets dat kinderen doen om hun 'bezig' te houden. Spel is een natuurlijke manier van leren. Spel maakt alles leuker en boeiender én ze ontwikkelen er ongelofelijk veel vaardigheden mee. Met deze blog wil ik graag even dieper duiken in het belang van spel en spelend leren.
In de drukte van ons leven lijken we soms te vergeten hoe belangrijk spelen is voor onze kinderen. Er valt al jaren niet meer naast de hoge cijfers van burn-outs te kijken. En toch verwachten we van kinderen en jongeren dat ze 5 dagen per week zo'n 8 uur per dag aan een schoolbank zitten om nadien thuis nog 1 of meerdere uren taken te maken of toetsen in te studeren. Om nog maar te zwijgen over hun to-do lijstje aan naschoolse activiteiten. Velen zijn, heel begrijpelijk, schoolmoe. Maar daarom niet leermoe. Elk kind is van nature gemotiveerd om bij te leren en om te groeien. Spelend leren speelt hierbij zo een belangrijke rol.
Sidenote, spel en spelend leren is niet hetzelfde. Spelend leren heeft altijd een educatieve context. Het is een vorm van spel dat wordt ingezet als middel om het leren te bevorderen. De kans dat ze de opgedane kennis beter onthouden en begrijpen, is op deze manier veel groter. Een begeleider, een leerkracht, een opvoeder, een ouder of zelfs een grotere broer of zus, is hierbij nuttig en vooral nodig.
Waarschijnlijk is het wel herkenbaar dat je je kind ophaalt na school en dat je graag wil dat het zo snel mogelijk zijn huiswerk maakt. "Dan ben je er vanaf." Je hebt af en toe wat overtuigingskracht nodig om je kind hiertoe te krijgen. Soms met tranen en frustratie langs beide kanten, denk ik dan. We've been there!
Maar waarom hechten we zoveel belang aan die correct ingevulde blaadjes? Sorry aan alle leerkrachten, ik weet maar al te goed dat jullie je uiterste best doen in een systeem dat niet meer ideaal werkt in de huidige maatschappij, maar ik geloof dat het ook anders kan. Want zeg nu zelf, wat is het belangrijkste; een correct ingevuld blaadje afgeven met ruzie en frustratie om daartoe te komen of je kind dat kennis vergaart en terwijl geniet van ouder-kind binding?
Ik weet dat je nu waarschijnlijk zal denken dat dit heel tijdrovend is en je nu al de benen onder je lijft loopt om rond te komen met alles. I feel you. Maar geef het zeker eens een kans. Laat het standaard huiswerk zo nu en dan eens links liggen en zet eens in op spelend leren waarbij je aan hetzelfde einddoel werkt. Kijk wat er gebeurt, met jou, met je kind en vooral met jullie.
Ik geef je graag enkele voorbeelden van speel-leer materiaal beschikbaar op de markt, op het internet, op deze blog en misschien binnen je eigen creativiteit, want de manieren en ideeën zijn eindeloos.
Rekenen:
- Maximaal (maal & deeltafels)
- Sommen en tafels
- Rekenen & Tafels oefenen (app van speedy mind)
- Tiptoi - Getallenrobot en Getalleneiland
- Smartgames
- Onder spelletjes of freebies vind je op deze blog enkele leuke speel-leermaterialen om uit te printen en thuis mee aan de slag te gaan.
- Klascement is een gratis platform met ontzettend veel ideeën, meld je dus zeker eens aan en snuffel er eens rond.
- Pinterest is een bron aan leuke activiteiten wanneer je zoekt op 'spelend leren' of 'learning through play'.
- Maak eens een puzzel. Print een leuke prent of foto van je kind af en knip deze in (puzzel)stukjes. Verdeel een wit blad in dezelfde aantal stukje en schrijf er sommen op. Schrijf de uitkomst van de som op het puzzelstuk.
- Wie is het? Verander je wie is het kaartjes door cijfers van 0 - 10, tot 100 of zelfs 1000. Laat hen raden welk cijfer het is met behulp van vragen als "Is het een even getal?", "Is het deelbaar door ...?", "Heeft het getal een 3 als tiental?", "Is het groter dan 5?", ...
Tip: probeer zo veel mogelijk aan de slag te gaan met concreet materiaal en lichamelijk leren*. De herfst is hiervoor trouwens een super leuk seizoen! Je zal al snel merken dat er heel veel rekenkansen in het dagelijkse leven aan bod komen.
*Miel is momenteel bijvoorbeeld bezig met het honderdveld. Een honderdveld tekenen op je terras of straat met stoepkrijt, is zo veel leuker om de juiste vakjes en getallen te gaan zoeken dan in zijn rekenboek.
Taal:
Neem als voorbeeld even de woordpakketten, want die moet ongeveer iedereen in de lagere school onder de knie krijgen. Deze zou je veel anders kunnen inoefenen dan met het wekelijks blaadje dat in hun boekentas zit.
- Geef hen eens iets anders dan pen en papier, want kinderen zijn vaak al getriggerd als ze mogen schrijven met ander materiaal: een tekentablet, krijt, penseel en water, zand, zout, raamstiften, badstiften, scheerschuim, ... en laat hen daar eens de letters of woorden in schrijven.
- Het spel gooien met woorden (op deze blog gratis te downloaden bij freebies)
- Good old galgje
- Het gezelschapsspel 'woordzoeker' + bijhorende website om eigen spel te creëren.
Interessant? Deel dit artikel dan zeker! ♡