Samen leren, samen groeien. Mentaal welzijn bij kinderen (én volwassenen)

Mentale gezondheid. Dé basis van alles en toch overal onderaan - of helemaal niet aanwezig - op één van die eindeloze to do lijstjes. 

Dat ik een probleem heb met de huidige maatschappij is geen geheim. De lat ligt té hoog en de focus volledig verkeerd. 

Onze maatschappij is verre van kindvriendelijk. It takes a villages, zeggen ze dan. Maar nergens wordt die veilige, leuke village nog echt geboden. De druk die de maatschappij legt, leggen wij als ouders gewoon door op onze kinderen. De angst en de stress, het wordt uiteindelijk allemaal, ongewild misschien, op hen geprojecteerd. Om dan nog maar te zwijgen over de absurd hoge verwachtingen op en na school. 

We moeten veel en we zijn veel. We zijn een ouder, een professional, een werknemer, een vriendin, een kind, een familielid, een huishoudster, een kok en nog zoveel meer. De takenlijstjes zijn lang en er is zeer weinig ruimte voor de verwerking ervan. Ik pleit echt voor meer bewustwording want holy moly we doen zo ontzettend veel onbewust vanuit patronen die generatie op generatie worden doorgegeven. En ja, het cliché is waar: 'Goed voor je kind kunnen zorgen, is goed voor jezelf zorgen!'

Bijna alle volwassenen hebben niet de meest ideale situatie gekend toen ze zelf nog een jong kind waren. Wat eigenlijk volkomen normaal is, want perfectie is een illusie. Maar we krijgen wel ongelofelijk veel kansen om opnieuw aan de slag te gaan, om situaties anders aan te pakken, te herbekijken en te kaderen. Maar die kansen blijven nog te vaak onbenut. 

Het vraagt natuurlijk potverdorie veel werk en nog meer energie om hier iets mee te doen. Onze generatie heeft dit ook gewoon nooit echt meegekregen. Toch kennen we, zelfs wetenschappelijk, het grote belang hiervan. Pretty strange dat dit dan toch nog niet in curriculums opgenomen is. We blijven wel dagelijks maaltafels drillen, de hele lagere school periode lang. Terwijl oefenen op bijvoorbeeld positieve gedachten even belangrijk zou moeten zijn. Of zelfs belangrijker. 

De tijd dat een positieve mindset, en alle aspecten errond, aanzien werd als iets voor de spiri wiris van deze wereld - & I love spiri wiri people - is echt voorbij. Toch wordt dit onderwerp nog vaak afgeblokt of weggevuifd. Bizar, want het is iets waar ik met veel plezier samen met mijn kinderen bij stil sta en wil in groeien. 

De cijfers rond mentale welzijn zijn ook echt niet om mee te lachen en ze beteren er niet op, dus waarom door doen zoals we al altijd bezig zijn? Of erger, waarom nog meer verwachtingen leggen en nog minder ruimte laten voor vrij spel? Want dat spel zorgt er net voor dat kinderen hun wereld beter kunnen bevatten! Dus hoe meer dit spel moet wijken, hoe moeilijker onze kinderen het zullen hebben in the long run. 

Spel, verbinding & regulatie zijn begrippen en vaardigheden waar ik enorm veel waarde én aandacht aan hecht voor mijn kinderen, maar ook voor mijzelf. Want je kan je kind pas bijbrengen waar je zelf goed in bent! Dus als jij belang hecht aan anders leren omgaan met de highs & lows in life, kan je deze sterktes doorgeven. En uiteindelijk willen we als ouder allemaal hetzelfde: zelfzekere, mooie en warme personen klaarstomen voor hun verdere leven, waar ze kunnen genieten van de kleine dingen, niet over zich heen zullen laten lopen, leren luisteren naar hun intuïtie en durven opkomen voor hun dromen zonder hierbij volledig uitgeblust te raken. Hou hierbij in je achterhoofd dat alles wat jij zegt en doet tegen jezelf, tegen je partner en tegen je kind en dat de manier waarop je je kind aanraakt, benadert en in omstandigheden brengt, een gigantische invloed heeft op hun ontwikkeling en hoe zij in het leven zullen staan.

Het moet worden gezegd, ouderschap is dé allermoeilijkste balanceeroefening die er is en it does take a village. Mijn bijdrage aan die village zijn enkele waardevolle tools, die pinky promise de moeite zijn om samen met je koorst uit te proberen én die positief inspelen op die mindset. Tools om samen mee aan de slag te gaan, samen te leren en samen te groeien. Want dat blijf ik het allermooiste vinden aan ouderschap, dat samen bewandelen van een pad!

Tools waarvan ik zeker ben dat je ze graag eens wil uitproberen binnen jouw gezin:

  • Affirmaties
    Affiramties zijn krachtige gedachten die zorgen voor zelfvertrouwen, een positieve focus, motivatie & een positieve mindset. Wie vaak genoeg affiramties herleest of herhaalt zal zijn hersenen trainen om positieve gedachten te versterken. Bekijk zeker deze kaartjes eens als je dit wil gaan uitproberen.

  • Dankbaarheidsdagboekje
    Versier een leuk notitieboekje voor jezelf en je kind(eren) of voor jullie samen. Maak er dagelijks een gewoonte van om er op een vast tijdstip, bijvoorbeeld voor het slapen gaan, iets in op te schrijven of te tekenen waar je die dag dankbaar voor was.

  • Wet van de aantrekkingskracht
    De wet van de aantrekkingskracht gaat erover dat positieve gedachten positieve gebeurtenissen aantrekken en omgekeerd. Het prentenboek 'Tijger en Kiki' brengt die boodschap ongelofelijk mooi over op kinderniveau. 

  • Trek naar buiten
    Breng bewust meer tijd buiten door, liefst nog gecombineerd met vrij spel, want de natuur is ontzettend helend en krachtig als het gaat over verwerking en positiviteit. 

  • Slaapkoppie
    Deze spotgoedkope app helpt je kind zijn dag te verwerken. Wij gebruiken het regelmatig bij het naar bed gaan, om de dag helemaal af te sluiten. Het is eigenlijk een soort meditatie tool voor kinderen.

  • Creatief bezig zijn
    Geef je kind af en toe wat materiaal waarmee ze expressief aan de slag kunnen gaan. Geef hen vooral niet te veel instructies hierbij!

Super benieuwd naar jouw bedenkingen hierover en hou ons zeker op de hoogte wanneer je iets van bovenstaande tips hebt uitgeprobeerd. En vooral, geniet!

Back to blog