Sensory play, hype of echt de moeite?

Wie regelmatig Instagram of Pinterest opent, zal al wel gemerkt hebben dat Sensory Play steeds meer aan populariteit wint. Maar gaat het hier over een battle tussen moeders die indruk willen maken op elkaar - they seriously do that -  of brengt het echt iets bij binnen een gezin? Lets dive in!

Bij sensorisch spel gaat het erom dat kinderen hun zintuigen gebruiken tijdens het spelen. En liefst zo veel mogelijk. Ervaringen opdoen met je zintuigen is dan ook super waardevol. Het helpt je kind de wereld om zich heen te ontdekken en bepaalde hersenverbindingen te maken. Maar het helpt je kind ook bij het verwerken van prikkels en heeft dus een kalmerende werking. Bye driftbuien. Toegegeven, driftbuien komen hier nog steeds voor en eigenlijk is dat ook helemaal niet zo abnormaal, maar Sensory Play is wel een mega interessante piste om te bewandelen en mee te gaan experimenteren wanneer je kind er zo nu en dan wel eens last van heeft, van die driftbuien of van overprikkeling. 

En nog belangrijker, sensorisch spel is oprecht heel leuk! Je kan met wat basic - en vaak duurzaam - materiaal een soort van speelwereld gaan creëren. Die wereld gaat hun fantasie en creativiteit triggeren en dat is uiteindelijk wat je wil. In een ideale wereld duik jij zelf ook mee in die nieuwe wereld. Want samen spelen met je kind is niet alleen belangrijk voor hem of haar, maar zeker ook voor jou. Ik ben er van overtuigd dat ontladen iets is dat ook heel welkom is na jouw hoogstwaarschijnlijk drukke dag. En ik hoor het je denken terwijl je dit leest: 'Ik heb daar geen tijd voor' of 'Ik heb echt wel nog andere verplichtingen.' Maar give it a try! Echt, you'll thank me later.

Een paar minuten per dag bewust vrij maken hiervoor zal je stemming positief beïnvloeden, waardoor je meer ontspannen en milder zal handelen binnen je gezin. Daarnaast versterkt het ook de band tussen jou en je kind. Het opent namelijk veel deuren naar gesprekken, lachen, leren en nog zo veel meer. Het is in mijn ogen dus echt wel een moment om de dagelijkse drukte even te doorbreken en jezelf toe te staan om even in het moment te zijn, samen met je kind. Je begrijpt natuurlijk zelf dat dit jullie verbinding en vertrouwensband alleen maar ten goede kan komen, ongeacht de leeftijd van je kind.

Ik vind het dus oprecht een goed idee om te investeren in wat sensorisch speelgoed. En met die Goedheilig Man in aantocht is een bezoekje aan de webshop van Sarah, de Queen of Sensory Play zeker de moeite waard. Dat is de webshop waar ook wij regelmatig op rondsnuffelen naar nieuwe ideeën en materialen.

Maar ook dit boek gaat je enorm kunnen inspireren! Ohja en deze ook.

Verder vertelde ik al dat je met heel wat basic materiaal sensorisch speelgoed kan gaan aanbieden. Je kan dus zeker ook veel gaan DIY'en. Denk maar aan kokosrasp, rijst of pasta kleuren, scheerschuim, noten en zaden, materiaal uit de natuur, zoutdeeg, modder, ... Je hoeft vaak niet heel ver te zoeken. Op onze Instagram vind je ook regelmatig wel wat inspiratie terug. Hou me zeker op de hoogte wanneer je er zelf mee aan de slag bent gegaan en hoe het in jouw gezin onthaald wordt. Ik ben heel benieuwd. 

Liefs en veel plezier,

Julie

 

 

 

Back to blog